|
Forum LIGHTING.PL
Forum dyskusyjne wortalu oświetleniowego LIGHTING.PL
|
świetlówki energooszczędne |
jaka firma najlepsza |
Osram |
|
54% |
[ 18 ] |
Radium |
|
3% |
[ 1 ] |
Philips |
|
42% |
[ 14 ] |
|
Głosowań: 27 |
Wszystkich Głosów: 33 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
brujah [Usunięty]
|
Wysłany: 12-05-2010, 09:19
|
|
|
Czyli w świetle dziennym też widzisz siebie trupio i baldo?
ps. gdybym był moderatorem dał bym ci ostrzeżenie za estetykę twoich postów. Gościu zrób coś z tym bo nie da się tego czytać. Ile ty masz lat? 12? |
|
|
|
|
artuled [Usunięty]
|
Wysłany: 12-05-2010, 15:10
|
|
|
[quote="brujah"]Czyli w świetle dziennym też widzisz siebie trupio i baldo?
Nie aż tak to ja siebie niewidzę,mam tylko na myśli kolor świetlówek i tylko przy nich
tak siebie postrzegam. |
|
|
|
|
brujah [Usunięty]
|
Wysłany: 12-05-2010, 15:36
|
|
|
ja też mam na myśli kolor świetlówek. Wiesz w ogołe o czym piszesz? Baldo to ty wygladasz jak masz Ra<79 i zimną barwę |
|
|
|
|
Unknown user [Usunięty]
|
Wysłany: 13-05-2010, 12:41
|
|
|
artuled napisał/a: | mam tylko na myśli kolor świetlówek |
Nabieram głębokiego przekonania, że kolega artuled pisząc o kolorze świetlówki ma na myśli kolor trzonka, a być może idzie jeszcze dalej w wygłaszaniu "rozumnych" opinii, i chodzi mu o kolor opakowania, no bo chyba nie posuwa się aż tak daleko w swoim profesjonaliźmie, aby myśleć o kolorze stopki w trzonku.
A tak na poważnie to jeśli kupował te swoje "żarówki energooszczędne" dość dawno, za cenę kilku złotych i z napisem "Made in PRC", to i nie dziwota, że mają one barwę "trupią". Jeśli kształtuje swoje opinie na podstawie takich produktów to nie trudno domyślać się skąd wypisuje takie banialuki. Choć dziś nawet te z PRC miewają całkiem znośną barwę ciepłą. |
|
|
|
|
qbott [Usunięty]
|
Wysłany: 13-05-2010, 13:12
|
|
|
artuled napisał/a: | qbott napisał/a: | To nie jest wcale śmieszne. Ludzie nie znający się czytają takie bzdury a potem za nic w świecie nie chcą kupować świetlówek bo w to wierzą. |
I mają rację,po niekąt.
A tak na marginesie:
Nie kturzy z was lubią kolor świetlówek biały,dobrze nic zbytnio do tego nie mam,
Ja tam siebie przy białym czy zimno-białym kolorze świetlówek przy lustrze nie widzę
ponieważ widzę siebie trupio lub blado .
A przy świetle żarówek,widzę siebie takiego jakim jestem i jaki jest wniosek?.
-Wniosek jest taki,"Każdy lubi to co lubi i jak to lubi"?.
Aha jeszcze jedno, ja jeszcze lubię świetlówki o barwie światła:
2700k- najlepiej pomarańczowa 40w lub 20w .
Dalej zależy już od otoczenia w którym się znajdujemy. |
Przecież nie mówię że świetlówki dają piękne światło. Piszę tylko, że to kompletna bzdura, że ich trwałość spada przy 3 zapłonach dziennie o połowę. Drugą bzdurą jest to, że zużywają więcej prądu przez parę minut po zapłonie.
2700k to barwa ciepła a nie pomarańczowa
Natomiast zgadzam się, że przy lustrach lepiej sprawdzają się żarówki. Jeśli świetlówki, to powinny mieć Ra >90 i barwę 930 lub 940 |
|
|
|
|
artuled [Usunięty]
|
Wysłany: 13-05-2010, 15:46
|
|
|
Masz rację. . |
|
|
|
|
Doc Brown [Usunięty]
|
Wysłany: 14-05-2010, 00:18
|
|
|
brujah napisał/a: | Czyli w świetle dziennym też widzisz siebie trupio i baldo?
ps. gdybym był moderatorem dał bym ci ostrzeżenie za estetykę twoich postów. Gościu zrób coś z tym bo nie da się tego czytać. Ile ty masz lat? 12? |
Kolego Brujah, szkoda fatygi na tego szczeniaka, przecież każdy widzi, że gość nawet pisać nie umie, próbuje przyszpanować wiedzą, ale tak naprawdę to nic nie wie |
|
|
|
|
artuled [Usunięty]
|
|
|
|
|
qbott [Usunięty]
|
Wysłany: 08-09-2012, 16:55
|
|
|
W tym wątku dawno nic się nie pojawiło. Ostatnio bardzo zwiększyła się dostępność świetlówek o barwie innej niż ciepłobiała w marketach. Osram mocno postawił na barwę 840 (jako bardziej znośną dla większości klientów niż np. 865).
Za to w katalogu Philipsa pojawiła się świetlówka "True Color". W specjalnym katalogu jest oznaczona jako Ra=90 oraz 2700K, czyli na logikę powinna mieć barwę 927. Niestety, już w katalogu internetowym jej Ra jest opisane jako 89 (czyli nie ma prawa jej oznaczać jako 927). Pikanterii sprawie dodaje fakt, że nie da się jej kupić w Polsce (przynajmniej tak było kilka miesięcy temu-być może sytuacja już uległa zmianie, jeśli brak mi aktualnych danych to przepraszam).
W katalogu międzynarodowym firmy Megaman jest seria świetlówek "Nature Color" o barwie 965 (kilka mocy na trzonki E14, E27). Można je jedynie zamawiać na pełne kartony przez internet.
Generalnie, gama świetlówek kompaktowych jest już na równi pochyłej, z uwagi na rosnącą falę źródeł światła LED. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|