Oświetlenie profesjonalne | wnętrza użytkowe inne  (2019-11-15)   KRULEN

Oświetlenie kuchni gastronomicznej w Centrum Europejskim w Natolinie

Oświetlenie kuchni gastronomicznej, znajdującej się na terenie kampusu Centrum Europejskiego w Natolinie, zostało zaprojektowane i zrealizowane z użyciem specjalistycznych opraw przemysłowych LED przeznaczonych do zastosowania w trudnych warunkach środowiskowych.
 
Kolegium Europejskie jest najstarszą europejską uczelnią oferującą podyplomowe studia wiedzy o Europie. Co roku jednostka naukowa gości ok. 130 studentów z 30 krajów, których życie studenckie skupione jest wokół kampusu w Natolinie.

  Projekt zrealizowała firma KRULEN Technika Świetlna przy użyciu opraw firmy Norka. W pomieszczeniach kuchni znalazło się oświetlenie ogólne oraz  oświetlenie specjalistyczne, pod kuchennymi okapami przemysłowymi. Projektując oświetlenie skupiono się na 3 najważniejszych aspektach. Przede wszystkim należało zapewnić właściwe warunki pracy wzrokowej kucharzom, poprzez spełnienie wymagań normy PN-EN 12464-1 „Światło i oświetlenie. Oświetlenie miejsc pracy. Część 1: Miejsca pracy we wnętrzach”. Zaprojektowane oświetlenie odpowiada kuchniom wysokiej klasy w restauracjach i w hotelach, tj. średnie natężenie oświetlenia Eśr ≥ 500 lx, równomierność oświetlenia Uo ≥ 0,60; ujednolicony wskaźnik olśnienia UGRL ≤ 22, wskaźnik oddawania barw Ra > 80.
 
W projekcie zastosowano oprawy przemysłowe LED w stopniu ochrony IP65, co było konieczne, ze względu na okresowe występowanie wysokiej wilgotności. Dodatkowo, pod okapami kuchennymi użyto opraw LED odpornych na wysokie temperatury otoczenia do +65°C. Wszystkie wykorzystane w projekcie oprawy oświetleniowe LED są produkowane zgodnie z wytycznymi Międzynarodowych Standardów Żywności (IFS), w szczególności w zakresie ochrony przed roztrzaskaniem, osadzaniem się zanieczyszczeń i higienicznego czyszczenia, dlatego mogą być stosowane w obszarach produkcji i przygotowywania żywności.
 
Do oświetlenia ogólnego kuchni użyto opraw charakteryzujących się stopniem ochrony IP 65, w których zastosowano źródło światła LED 44 W ze strumieniem świetlnym 6320 lm, temperaturą barwową LED 4000 K i wskaźnikiem oddawania barw Ra > 80. Oprawy te produkowane są zgodnie z autorskim systemem projektowania oświetlenia „ŚWIATŁO NA PUNKT”. Oznacza to, iż dla jednej oprawy oświetleniowej możliwy jest wybór kilku wartości strumienia świetlnego. W przypadku kuchni gastronomicznej w Centrum Europejskim Natolin wybrano oprawę o najwyższym możliwym strumieniu świetlnym, w celu zapewnienia przedstawionych wymagań normatywnych oświetlenia.
 
Oświetlenie pod okapami przemysłowymi jest realizowane przez oprawy, które mogą pracować stale w temperaturze otoczenia do +65°C. Oprawy są wyposażone w źródła LED 28 W ze strumieniem świetlnym 4030 lm, temperaturą barwowa LED 4000 K i wskaźnikiem oddawania barw Ra > 80. Regulowany klosz umożliwia precyzyjne ukierunkowanie światła na powierzchnię roboczą.
 
Źródło: KRULEN Technika Świetlna
 

Treści powiązane:



Komentarze:


OŚWIETLANIE OBIEKTÓW