Forum LIGHTING.PL Strona Główna Forum LIGHTING.PL
Forum dyskusyjne wortalu oświetleniowego LIGHTING.PL

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Żarówka E40
Autor Wiadomość
mirek

Pomógł: 58 razy
Dołączył: 20 Cze 2006
Posty: 231
Skąd: gf
Wysłany: 02-02-2007, 16:12   Żarówka E40

Witam!

Mam dość starą ale sprawną żarówkę na E40. Jednak nie ma na niej żadnych oznaczeń. Nie wiem, jakiej jest mocy, a nie mam ani miernika True RMS ani watomierza. I tu moje pytanie, jak można określić moc takiej żarówki :?:

Oto zdjęcie wraz z LRF 250 (dla porównania rozmiarów):
 
 
swietlik


Pomógł: 46 razy
Wiek: 34
Dołączył: 03 Lis 2006
Posty: 214
Skąd: Poznań
Wysłany: 02-02-2007, 16:27   

Cytat:
jak można określić moc takiej żarówki

Na oko :lol: wydaje mi się, że coś koło 250-300W.
Bierzesz najzwyklejszy amperomierz i mierzysz prąd. Po co ci jakieś cuda z true RMS.
Jaki jest rocznik tego LRF-a?? Wyglada mi ta lampa bardziej na MixF niż na LRF :)
 
 
 
żarówka rtęciowa


Pomógł: 103 razy
Wiek: 34
Dołączył: 02 Wrz 2005
Posty: 1153
Skąd: Pelplin
Wysłany: 02-02-2007, 18:00   

Ta żarówka ma na 90% moc 500W.
 
 
 
mirek

Pomógł: 58 razy
Dołączył: 20 Cze 2006
Posty: 231
Skąd: gf
Wysłany: 02-02-2007, 18:45   

swietlik napisał/a:
Bierzesz najzwyklejszy amperomierz i mierzysz prąd. Po co ci jakieś cuda z true RMS.

W moim mierniku uniwersalnym jest tylko amperomierz prądu stałego, a taki nie działa w obwodzie z żarówkami na prąd przemienny (jak podłączyłem przez niego żarówkę 100W do sieci to nie świciła).

swietlik napisał/a:
Jaki jest rocznik tego LRF-a?? Wyglada mi ta lampa bardziej na MixF niż na LRF

Przecierz wszystko widać na zdjęciu, LRF 250, marzec 1979.

A nie da się określić mocy na podstawie oporu skrętki wolframowej :?:
 
 
neon44


Pomógł: 48 razy
Wiek: 41
Dołączył: 28 Lut 2006
Posty: 236
Skąd: Górny Śląsk
Wysłany: 02-02-2007, 21:05   

mirek napisał/a:

Przecierz wszystko widać na zdjęciu, LRF 250, marzec 1979.


Ten LRF jest tak stary jak ja :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

A co do mocy żarówki to jest to żarówka 300W. Mam podobną. Zdjęcia możecie znaleźć w wątku moja kolekcja źródeł światła
 
 
 
KaszeL

Pomógł: 30 razy
Wiek: 40
Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 282
Skąd: Poznań
Wysłany: 03-02-2007, 04:33   

Ja tam strzelam na 500W :)
 
 
OURW2250


Pomógł: 103 razy
Dołączył: 16 Gru 2005
Posty: 329
Skąd: Wolny Śląsk :]
Wysłany: 03-02-2007, 09:38   

Ja stawiam na 300W ;) .

A może by tak: połącz szeregowo np. żarówkę 200W (albo urządzenie o porównywalnej mocy 300-500W) i tę ze zdjęcia. Załóż, że ta druga ma 300W, oblicz ich opór przy napięciu znamionowym (pewnie 220V) i z zależności na dzielnik napięciowy oblicz napięcie na żarówce. Zrób pomiary w układzie rzeczywistym i porównaj wyniki. Metoda jest dobra dla elementów liniowych, a jakie będą rozbieżności w tym przypadku to nie wiem, ale podejrzewam, że da radę określić czy jest to 300W czy 500W.

pzdr.
 
 
swietlik


Pomógł: 46 razy
Wiek: 34
Dołączył: 03 Lis 2006
Posty: 214
Skąd: Poznań
Wysłany: 03-02-2007, 13:49   

Witam!!
Cytat:
W moim mierniku uniwersalnym jest tylko amperomierz prądu stałego

Podłacz tą żarówkę szeregowo z dwiema diodami i tak dostaniesz prostownik jednopołowkowy. Otrzymany prąd jak pomnożysz razy 2 to ci wyjdize w przybliżeniu prąd żarówki podłczonej pod ~230V. Ten prąd razy 230V i masz moc. Pomiar ma duży bład pomiarowy. Ale szukasz mocy w granicach 250W, 300W albo 500W.
 
 
 
OURW2250


Pomógł: 103 razy
Dołączył: 16 Gru 2005
Posty: 329
Skąd: Wolny Śląsk :]
Wysłany: 03-02-2007, 22:09   

Tak tylko się zapytam... po co 2 diody ? Jedna nie może być?
Późno już, trochę zmachany jestem i może czegoś nie czaję.

pzdr.
 
 
żarówka rtęciowa


Pomógł: 103 razy
Wiek: 34
Dołączył: 02 Wrz 2005
Posty: 1153
Skąd: Pelplin
Wysłany: 03-02-2007, 22:15   

Przeciętne diody mają niskie napięcie zaporowe. Obecnie produkowane diody BA159, BA158, BYP401-800, BYP401-1000 mogą pracować przy napięciu sieci 230V.
  
 
 
 
swietlik


Pomógł: 46 razy
Wiek: 34
Dołączył: 03 Lis 2006
Posty: 214
Skąd: Poznań
Wysłany: 04-02-2007, 12:37   

Cytat:
Tak tylko się zapytam... po co 2 diody

Chodziło mi o to żeby ta jedna dioda 1 amperowa nie uległa uszkodzeniu. Ale pomieszało mi się z opornikami połoczenie 2 diod szeregowo w tym przypadku nic nie daje :x . Lepiej dać 1 diode prostowniczą 2 amperową
Cytat:
Przeciętne diody mają niskie napięcie zaporowe

Niskie??? Najzwyklejsza 1N4007 ma 1000V zaporowego :)
 
 
 
KaszeL

Pomógł: 30 razy
Wiek: 40
Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 282
Skąd: Poznań
Wysłany: 04-02-2007, 17:57   

Panowie, ja nie rozumiem, dlaczego tak komplikujecie. To w końcu jest zwykła żarówka. Obciążenie czysto rezytancyjne. Włączamy w jej obwód amperomierz taki najzwyklejszy i po minucie pracy robimy odczyt. Jeśli prąd płynący w obwodzie będzie miał wartość nieco ponad 2A, to mamy żarówę 500W jeśli będzie nieco poniżej 1.5A to mamy żarówę 300W. Tak czy siak stawiam, ze to jest 500W :>
 
 
Bartek
[Usunięty]

Wysłany: 09-02-2007, 19:16   

Żeby dioda jednoamperowa nie uległa uszkodzeniu można zamiast niej zastosować 3-amperową 1N5408. One też mają napięcie zaporowe równe 1000V
 
 
andrzejlisek
[Usunięty]

Wysłany: 09-02-2007, 19:54   

Ja mam taki pomysł: Kupić mostek prostowniczy lub ewentualnie 4 diody o natężeniu minimum 3A, włączyć żarówkę w obwód napięcia wyprostowanego. Napięcie skuteczne będzie też wynosić 230V, ale przez żarówkę będzie zawsze płynął prąd w jedną stronę, więc myślę, że da się zmierzyć natężenie prądu za pomocą amperomierza prądu stałego.

Lepiej by było mieć autotransformator oraz kondensator o bardzo dużej pojemności, minimum kilka milifaradów, ale wtedy koszty są tak duże, że lepiej kupić miernik z możliwością pomiaru natężenia prądu przemiennego, jednak powiem, o co chodzi: Podłączamy mostek prostowniczy do sieci przez autotransformator, a na wyjściu podłączamy kondensator, lub równolegle zestaw kondensatorów oraz woltomierz prądu stałego. Włączamy układ do sieci i na autotransformatorze ustawiamy takie napięcie, żeby woltomierz pokazał 230V. Podłączamy do wyjścia żarówkę szeregowo z amperomierzem.
 
 
mirek

Pomógł: 58 razy
Dołączył: 20 Cze 2006
Posty: 231
Skąd: gf
Wysłany: 10-02-2007, 20:05   

Połączyłem przez jedną diodę. Prąd wyszedł gdzieś ok 0.75A czyli mam 300W.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group