Forum LIGHTING.PL Strona Główna Forum LIGHTING.PL
Forum dyskusyjne wortalu oświetleniowego LIGHTING.PL

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Oświetlenie sklepu mięsnego.
Autor Wiadomość
Jacek_132

Dołączył: 26 Sty 2010
Posty: 2
Skąd: Kraków
Wysłany: 26-01-2010, 16:41   Oświetlenie sklepu mięsnego.

Witam!
Jestem tu nowy, dlatego proszę o wybaczenie, jeśli popełniam jakieś błędy :)
Chciałem prosić Was o fachową poradę dot. oświetlenia sklepu mięsnego. Chcę zastosować oświetlenie nad ladą chłodniczą, oprawy typu downlight, nie wiem jednak, jakie źródło światła dobrać, mam do wyboru: metalhalogenkowe i/lub świetlówkowe. Chcę uzyskać jak najlepszy efekt. Od razu mówię, że w ladzie nie ma celowo światła, dlatego chcę zrobić oświetlenie w suficie podwieszanym. Jeśli ktoś wie, proszę o poradę także, w jakim kolorze powinien być metalhalogen i/lub świetlówka.
Dzięki z góry za pomoc.
Pozdrawiam
 
 
brujah


Pomógł: 25 razy
Wiek: 34
Dołączył: 14 Lip 2007
Posty: 518
Skąd: Poznań
Wysłany: 27-01-2010, 10:30   

najlepiej świetlówka i to jak najcieplejsza (lepsze oddawanie barw ciepłych) powiedzmy 830 lub 827. jednak polecam oprawy które możesz również wmontować w sufit podwieszany ale na świetlówki liniowe. Philips ma specjalne świetlówki od eksponowania mięsa z oznaczeniem barwy 79 , np Master TL-D Food. A już najlepiej zastosować świetlówki z powłoką zapobiegającą rozkruszenie się świetlówki przy awarii, z certyfikatem higienicznym HACCP czyli Master TL-D Food Secura. Takie świetlówki pasują to wszystkich opraw na standardowe świetlówki T8.
 
 
LuxMarket


Dołączył: 18 Sie 2006
Posty: 17
Skąd: Polska
Wysłany: 01-02-2010, 17:56   

Świetlówki "mięsne" oczywiście niemal niezbędne (aczkolwiek niemal każdy producent ma takie świetlówki a cena Philipsa ...??) ale do ogólnego oświetlenie raczej dał bym barwę 4000K (np. 36W/840 -dowolnej firmy). Natomiast zastosowanie odpowiednich metalohalogenów może dać niepospolity efekt i nad tym bym się mocna zastanowił i rozważył.
Pomoc techniczna.
 
 
 
brujah


Pomógł: 25 razy
Wiek: 34
Dołączył: 14 Lip 2007
Posty: 518
Skąd: Poznań
Wysłany: 02-02-2010, 10:52   

niepospolity efekt? czyli co?
 
 
LuxMarket


Dołączył: 18 Sie 2006
Posty: 17
Skąd: Polska
Wysłany: 02-02-2010, 10:55   

Czyli możliwość uzyskania większego miejscowego natężenia właściwego ("mięsnego") światła tak gdzie jest to wskazane.
 
 
 
brujah


Pomógł: 25 razy
Wiek: 34
Dołączył: 14 Lip 2007
Posty: 518
Skąd: Poznań
Wysłany: 02-02-2010, 11:04   

no to jest wg ciebie natężenie właściwe "mięsne"?
 
 
LuxMarket


Dołączył: 18 Sie 2006
Posty: 17
Skąd: Polska
Wysłany: 02-02-2010, 11:32   

Jeżeli masz konkretne zapotrzebowanie prześlij konkretne zapytanie a przedstawimy konkretna ofertę.
 
 
 
brujah


Pomógł: 25 razy
Wiek: 34
Dołączył: 14 Lip 2007
Posty: 518
Skąd: Poznań
Wysłany: 02-02-2010, 11:58   

nie chcę żadnej oferty!! pytam co to jest natężenie właściwe "mięsne"
 
 
armark


Wiek: 38
Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 18
Skąd: Kraków
Wysłany: 05-02-2010, 00:50   

Czesc,

nie wiem czy jeszcze aktualne... Mampy bezposrednie zamienniku swietlówek tyle ze w technologii LED.
drogie, ale po pierwsze srednio mamy 50% mniej zuzycia energii, ale nie bedzie potrzebne tyle lamp by uzysykac ten sam efekt.
Barwa swiatla ok 6000K, bardzo jasna, do tego LED co naj istotniejsze nie wydzielaja UV, ani IR, na co reaguja muchy, i inne robactwo. czyste biale swiatlo, 2 lata gwarancji...

Do naszych swietlówek LED, nie potrzebny jest ani starter ani balas, poniewaz sa bi polarne, wystarczy je podlaczyc z jednej plus z drugiej minus... i dzialaja.



jak bedziesz mial pytania, pisz do mnie. bart@armark.com
 
 
 
brujah


Pomógł: 25 razy
Wiek: 34
Dołączył: 14 Lip 2007
Posty: 518
Skąd: Poznań
Wysłany: 05-02-2010, 15:54   

fajnie... tylko że absolutnie się nie nadają do oświetlenia mięsa.
 
 
armark


Wiek: 38
Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 18
Skąd: Kraków
Wysłany: 05-02-2010, 18:24   

moglbys prosze dac znac dlaczego sie nie nadaja ?
 
 
 
brujah


Pomógł: 25 razy
Wiek: 34
Dołączył: 14 Lip 2007
Posty: 518
Skąd: Poznań
Wysłany: 05-02-2010, 21:06   

barwa nieodpowiednia.
 
 
armark


Wiek: 38
Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 18
Skąd: Kraków
Wysłany: 16-02-2010, 11:36   

jaka powinna byc ? zwazywszy na fakt ze oswietlenie LED ma oznaczenie barwy wedlug BBL, lecz jakosc swiatla LUX, nie musi byc az tak wymagana ze wzgledu na jakos swiatla.
 
 
 
brujah


Pomógł: 25 razy
Wiek: 34
Dołączył: 14 Lip 2007
Posty: 518
Skąd: Poznań
Wysłany: 16-02-2010, 11:51   

nie specjalnie rozumiem to co napisałeś. wcześniej napisałeś że barwa to 6000K (tak właściwie temp barwowa) a to nie nadaje się do oświetlania mięsa. jaka powinna być napisałem wcześniej. jakość to nie jest natężenie światła.
 
 
armark


Wiek: 38
Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 18
Skąd: Kraków
Wysłany: 16-02-2010, 12:07   

W takim razie wypadalo by naprawde troche wczesniej zainteresowac sie wczesniej, i posiasc troche informacji, zanim negowac czyjas opinie.
Poniezj naprawde podstawowe informacje, mam nadzieje ze pomoga zrozumiec.
Dlatego zastanawiam sie dlaczego LED mogly by sie nie nadawac do miesnego, skoro przedewszystkim, maja lepsza barwe swiatla - CZYSTE - do tego nie maja UV, IR, czyli nie przyciagaja robactwa, a do tego zywotnosc, i brak migotania jak std swietlówkach...

NO tak chyba ze miesny nie chce by klient widzaj prawdziwy kolor produktu... kupujesz w sklepie, wszystko pieknie, a poneij w swietle dziennym, troche to mieso szarawe ;)
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group