Forum LIGHTING.PL Strona Główna Forum LIGHTING.PL
Forum dyskusyjne wortalu oświetleniowego LIGHTING.PL

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
problem ze statecznikiem elektronicznym
Autor Wiadomość
lance23

Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 6
Skąd: zabrze
Wysłany: 12-10-2009, 17:59   problem ze statecznikiem elektronicznym

Witam
kupiłem statecznik elektorniczny T5 2x 39W podłączyłem świetlówki i jak podłączyłem do prądu to świetlówki zaswieciły sie i zaraz zgasły jak zrobiłem to samo tylko z jedna swietlowka ten sam efekt - czym moze to byc spowodowane
 
 
brujah


Pomógł: 25 razy
Wiek: 34
Dołączył: 14 Lip 2007
Posty: 514
Skąd: Poznań
Wysłany: 12-10-2009, 20:59   

źle podłączyłeś i prawdopodobnie zjarałeś statecznik. a czy ten statecznik przystosowany jest jednocześnie do jednej i dwóch świetlówek, że tak sobie podłączasz?
 
 
pawel033


Wiek: 25
Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 119
Skąd: Bucze/Brzesko
Wysłany: 22-03-2010, 22:52   

Raczej się wyłączył.

Na moim stateczniku wyciągałem nawet w trakcie pracy jedną świetlówkę, i się tylko wyłączył. zwarcie też próbowałem robić, i również się wyłączył.

Jakiej firmy jest statecznik ?? i czy jest na nim shemat ??
 
 
 
żarówka rtęciowa


Pomógł: 103 razy
Wiek: 32
Dołączył: 02 Wrz 2005
Posty: 1154
Skąd: Pelplin
Wysłany: 26-03-2010, 14:46   

Statecznik elektroniczny niechiński posiada zabezpieczenia zapobiegające odpalaniu przepalonej lub potłuczonej świetlówki. Zapobiega to uszkodzeniu elementów półprzewodnikowych na wskutek przeciążenia prądowego.

:arrow: pawel033

Te próby przeprowadzałeś na stateczniku do świetlówek T5, czy T8.
 
 
 
pawel033


Wiek: 25
Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 119
Skąd: Bucze/Brzesko
Wysłany: 26-03-2010, 18:35   

Świetlówki T8.

Firma: TRIDONIC ATCO

Wziąłem go w ciemno, ale wydaje mi się dobry. mam go ponad pół roku i narazie nie mam problemów.

Teraz chodzi ze świetlówkami Philips graphica 2x36w jako gówne oświetlenie pokoju.
 
 
 
Eccelent


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 10 Kwi 2010
Posty: 115
Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-09-2010, 13:58   

No to teraz masz naprawdę dobre oświetlenie. A odnośnie statecznika,to napisz jakiej jest firmy i ile świetlówek montowałeś.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group