Forum LIGHTING.PL Strona Główna Forum LIGHTING.PL
Forum dyskusyjne wortalu oświetleniowego LIGHTING.PL

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem ze świetlówkami
Autor Wiadomość
pawel033


Wiek: 26
Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 119
Skąd: Bucze/Brzesko
Wysłany: 11-08-2009, 20:41   

może to się wydawać śmieszne ale kiedyś mój tata coś spawał a ja wziąłem miernik, zmierzyłem napięcie to potrafiło spadnąć do 160 V.

Dodam żę mieszkam na wsi więc na pewno są słabsze transformatory niż w mieście, ale aż takie spadki to przesada
 
 
 
gory


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 94
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 11-08-2009, 20:46   

słabe nie słabe... przy projektowaniu sieci należy brać pod uwagę jej dopuszczalną obciążalność, przeznaczenie, powinien być też zapas mocy... choć słyszałem już że gdzieniegdzie gdy ktoś na wsi spawa to innym światło miga... Powinni dać mocniejszy trafo, z drugiej strony jeśli są takie spadki i jeśli jest to z przeciążenia to zabezpieczenia powinny zareagować. Nie rozumiem...
 
 
pawel033


Wiek: 26
Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 119
Skąd: Bucze/Brzesko
Wysłany: 11-08-2009, 21:07   

i tak za każdym razem się tak stabilnie trzyma 237 V ??

[ Dodano: 11-08-2009, 22:10 ]
gory napisał/a:
choć słyszałem już że gdzieniegdzie gdy ktoś na wsi spawa to innym światło miga...


Czyli np. u mnie.

a jak widze że ktoś rozwija spawarke to już muszę kompa wyłączyć bo jak ni,e to zrobi to sam.
 
 
 
gory


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 94
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 11-08-2009, 21:12   

już dawno powinieneś to sprawdzić. Hmmm już mierzę ile mam teraz... ale co tylko sprawdzałem to zawsze jest około 237V ... chwileczkę ... tak 236V 50Hz

[ Dodano: 12-08-2009, 23:59 ]
rozmawiałem z kolegą elektrykiem, miał taki przypadek w Poznaniu. Pomogło dołożenie drugiej stacji transformatorowej. Ta jedna była po prostu przeciążona... napięcie potrafiło wynosić 160 - 170V! A wszystko przez to że mieszkańcy nie chcieli się zgodzić na sąsiedztwo z transformatorem na osiedlu :|
 
 
pawel033


Wiek: 26
Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 119
Skąd: Bucze/Brzesko
Wysłany: 16-08-2009, 17:43   

Nie orientuje się ktoś ile taki stary złom może mieć mocy ???
 
 
 
gory


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 94
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 16-08-2009, 17:48   

a założyli Ci już nowy?

[ Dodano: 16-08-2009, 19:35 ]
kolega z forum www.lighting-gallery.pl "strzela" że "że nie więcej niż 80kVA."
 
 
pawel033


Wiek: 26
Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 119
Skąd: Bucze/Brzesko
Wysłany: 16-08-2009, 19:01   

jeszcze nie założyli, dopiero we wtorek i środe.

dodam że zasila on kościół, szkołę, 80 domów oraz oświetlenie uliczne. na wieczór napisze ile lamp i jakiej mocy.

[ Dodano: 16-08-2009, 20:11 ]
30 opraw PHILIPS SGS 102 z lampami sodowymi 150w
 
 
 
gory


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 94
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 16-08-2009, 19:28   

czyli po prostu 30 Malag. Wrzuć jakieś fotki i daj znać jak zrobią :)
 
 
pawel033


Wiek: 26
Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 119
Skąd: Bucze/Brzesko
Wysłany: 16-08-2009, 19:39   

Mam narazie jedną fotkę:

[ Dodano: 16-08-2009, 20:41 ]
zdjęcie robione nokią N73. więc nie wyszło zbyt rewelacyjnie
 
 
 
gory


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 94
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 16-08-2009, 19:43   

ale chodzi mi o stację trafo. Jak zostanie zmieniony transformator (jeśli pozwala na to linia energetyczna) lub gdy postawią nową stację transformatorową obok obecnej lub gdzieś w wiosce.
 
 
pawel033


Wiek: 26
Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 119
Skąd: Bucze/Brzesko
Wysłany: 16-08-2009, 19:58   

ok. nowej raczej nie zrobią bo raczej by najpierw postawili a potem dopiero by wyłączali prąd, a na ogłoszeniu było że nie będzie prądu we wtorek i środe.
FOtki wstawie jak wymienią.
 
 
 
gory


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 94
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 16-08-2009, 20:02   

zobaczymy :) kto zna ich zamiary... już oni dobrze wiedzą co zmierzyli i co zrobią. Pozostaje nam tylko mieć nadzieję że nie będziesz miał w gniazdku mniej niż 220V i będziesz mógł stale cieszyć się 230V :)
 
 
pawel033


Wiek: 26
Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 119
Skąd: Bucze/Brzesko
Wysłany: 19-08-2009, 20:12   

tak jak obiecałem: napiszę co zrobili.

Zostawili tego strego, niewydalającego złoma i gotowe. Mogę się dalej cieszyć spadkami do 170V. zadzwonie do nich i im bardzo podziękuje. może i dobrze za 2 lata będę miał napięcie porównywalne do baterii od zegarka, przynajmiej mnie nie porazi jak będe robił instalacje.

[ Dodano: 19-08-2009, 21:14 ]
z tego co kumpel mówił to wymienili olej, czyli nic, a dzisiaj wycinali drzewa pod linią 15 kV
 
 
 
gory


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 94
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 21-08-2009, 20:01   

trzeba było podejść i spytać. Ewentualnie zadzwoń znów i powiedz że dalej jest to samo i zapytaj co mają zamiar z tym zrobić. Może puszczą drugą linię ? (wycinka drzew).
 
 
pawel033


Wiek: 26
Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 119
Skąd: Bucze/Brzesko
Wysłany: 21-08-2009, 20:54   

w poniedziałek zadzwonie o nie podeszłem do nich bo byłem w pracy.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group