Forum LIGHTING.PL Strona Główna Forum LIGHTING.PL
Forum dyskusyjne wortalu oświetleniowego LIGHTING.PL

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem ze świetlówkami
Autor Wiadomość
pawel033


Wiek: 25
Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 119
Skąd: Bucze/Brzesko
Wysłany: 03-08-2009, 20:35   Problem ze świetlówkami

Witam
mam taki problem:
mam kilka świetlówek w altance nad stawem. W dzień jest wszystko ok zaświecają się praktyczniie normalnie, jednak gdy nadejdzie wieczór, włączy się oświetlenie na drodze ludzie powłączają żarówki w domach to napięcie mi potrafi spadnąć poniżej 200v i o zaświeceniu świetlówek nie ma mowy, czem bywa żę migają po pół godziny zanim się zaświecą. czy gdybym dał kondensator do każdej oprawy to dało by to coś, czy trzeba kupić stateczniki elektroniczne ??? lub kupić agregat ??
 
 
 
żarówka rtęciowa


Pomógł: 103 razy
Wiek: 32
Dołączył: 02 Wrz 2005
Posty: 1154
Skąd: Pelplin
Wysłany: 04-08-2009, 06:47   

Zastosuj stateczniki elektroniczne. Są odporne na wahania napięcia.
 
 
 
gory


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 94
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 09-08-2009, 16:31   

Skonsultuj się może ze swoim dostawcą energii. Coś jest chyba nie tak że w instalacji masz 200V... u mnie jest 237V a mój kolega mieszka blisko transformatora i ma 240V... u Ciebie są aż takie straty na sieci przesyłowej?
 
 
Whites86


Pomógł: 23 razy
Wiek: 32
Dołączył: 12 Mar 2008
Posty: 212
Skąd: TCZEW
Wysłany: 09-08-2009, 20:22   

u mnie jest równutkie 220V :)
 
 
 
gory


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 94
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 09-08-2009, 22:27   

UE wprowadziło jakąś normę że ma być 230V to już kilka lat temu...
 
 
żarówka rtęciowa


Pomógł: 103 razy
Wiek: 32
Dołączył: 02 Wrz 2005
Posty: 1154
Skąd: Pelplin
Wysłany: 10-08-2009, 06:16   

Napięcie 230V z tolerancją 10%, czyli napięcia 220V i 240V są w granicach tolerancji.
 
 
 
gory


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 94
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 10-08-2009, 09:58   

Okej ale nie 200V bo to przesada. Ja bym to sprawdził bo coś jest nie tak.
 
 
pawel033


Wiek: 25
Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 119
Skąd: Bucze/Brzesko
Wysłany: 11-08-2009, 19:05   

mam teraz problem ze statecznikiem elektronicznym:

Obsługuje on dwie świetlówki (2 x 36w)

mam tylko oprawy na pojedyńcze świetlówki i wsadziłem do niej ten statecznik, jedną lampe podłączyłem normalnie a drugą na zewnątrz oprawy.

bez względu na to która to świetlówka i do którego wyjścia podłączona to ta na zewnątrz nie świeci.

czy to może być spowodowane zbyt długimi kablami, czy musi być umocowana normalnie w oprawie.

oczywiście oprawe na dwie świetlówki kupie w najbliższym czasie.
 
 
 
gory


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 94
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 11-08-2009, 19:11   

całkiem możliwe że za długie kable... a jaką długość mają przewody?
 
 
pawel033


Wiek: 25
Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 119
Skąd: Bucze/Brzesko
Wysłany: 11-08-2009, 19:13   

strasznie długie nie są ale mają około 4 x 70-80 cm.

Napięcie już zgłosiłem
 
 
 
gory


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 94
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 11-08-2009, 19:25   

Daj znać jakie będą rezultaty tego zgłoszenia zbyt niskiego napięcia do ZE. a sprawdź na krótszych przewodach. jeśli będzie działać to wszystko jasne... a może nie świeci z powodu zbyt niskiego napięcia...
 
 
pawel033


Wiek: 25
Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 119
Skąd: Bucze/Brzesko
Wysłany: 11-08-2009, 20:11   

Narazie rezultat zgłoszenia jest taki że porobili coś przy stacji trafo i ogłosili brak prądu na dwa dni za tydzień
 
 
 
gory


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 94
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 11-08-2009, 20:21   

pewnie wykonali pomiary i może Ci wymienią transformator.
 
 
pawel033


Wiek: 25
Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 119
Skąd: Bucze/Brzesko
Wysłany: 11-08-2009, 20:29   

mam nadzieje żę wymienią bo ten jest już troszku stary ( żyje 16 lat i nie pamiętam żeby był wymieniany) a ludzie zużywają coraz więcej energii a na dodatek to się trochę ludzi jeszcze dobudowało.
 
 
 
gory


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 94
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 11-08-2009, 20:35   

u mnie w bloku zmieniali trafo już kilka lat temu... ja tak jak wspominałem mam 237V.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group