Forum LIGHTING.PL Strona Główna Forum LIGHTING.PL
Forum dyskusyjne wortalu oświetleniowego LIGHTING.PL

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
statecznik do lampy sodowej pytania
Autor Wiadomość
daniel9999

Dołączył: 19 Lis 2014
Posty: 6
Skąd: utułan
Wysłany: 19-11-2014, 20:41   statecznik do lampy sodowej pytania

witam

moje pytanko czy na tym stateczniku bedzie mi smigac sodowka son-t pia na gwincie e40 ?? mam 70 osrama powertronic 70 pt-fit 70 220/240 s i sodowki 70 chodza tyle ze na tym jest napisane ze przeznaczony jest do lamp HQI HCI a na tym co w linku dalem jest tylko HCI

http://www.osram.asia/osr...tId=ZMP_1000716

i jeszcze znalazlem taki statecznik jest troche tanszy

http://sklep.adlight.com...._c011,1540.html
 
 
schab

Pomógł: 5 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Cze 2013
Posty: 158
Skąd: Kraków
Wysłany: 19-11-2014, 21:33   

Soda SON-T PIA jest zamiennikiem żarówek rtęciowych typu LRF (HQL Osram i HPL-N Philipsa) i startuje na samym stateczniku magnetycznym ( bez tyrystorowego układu zapłonowego ) .
Przy zastosowaniu elektronicznego układu zapłonowo stabilizującego doprowadzisz do zniszczenia lampy, bo daje on napięcie zapłonu ~4,5 kV.
Pytanie dodatkowe : jakiej mocy jest twoja żarówka, że występuje na gwincie E40 ?
 
 
daniel9999

Dołączył: 19 Lis 2014
Posty: 6
Skąd: utułan
Wysłany: 19-11-2014, 23:00   

schab napisał/a:
Soda SON-T PIA jest zamiennikiem żarówek rtęciowych typu LRF (HQL Osram i HPL-N Philipsa) i startuje na samym stateczniku magnetycznym ( bez tyrystorowego układu zapłonowego ) .
Przy zastosowaniu elektronicznego układu zapłonowo stabilizującego doprowadzisz do zniszczenia lampy, bo daje on napięcie zapłonu ~4,5 kV.
Pytanie dodatkowe : jakiej mocy jest twoja żarówka, że występuje na gwincie E40 ?


moja lampa na steczniku 70 ma gwint e27 ja pytalem wlasnie o te stateczniki w linkach czy na nim odpala takie lampy na e40

https://www.nowazarowka.p...CFQXmwgod-oIA7w
-----------------------------------------------------------------
na tej 70 mojej sodowka dziala bez zarzutu jesli mozna by to prosilbym o jakis link gdzie tanio moglbym kupic elektroniczny statecznik do tej lampy w linku
 
 
schab

Pomógł: 5 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Cze 2013
Posty: 158
Skąd: Kraków
Wysłany: 20-11-2014, 09:02   

Przepraszam - pomyliłem sodówkę SON-PIA z SON-I , która to jest zamiennikiem rtęciówek . Pisałem w domu, z pamięci - która jak widać jest zawodna...
Wracając do pytania: oba wskazane stateczniki elektroniczne dedykowane są do lamp metalohalogenkowych, jednak porównując prądy i napięcia pracy sody i metalohalogenków - wychodzi na to, że sodówka powinna pracować na nich normalnie ( przy większych mocach 250-400 W - parametry się rozjeżdżają o ~30% )
Jedynie moje wątpliwości budzi fakt, że statecznik Osram obsługuje moce 50 i 100 W ( z pominięciem 70 ) , a Tridonic 100/150. - W myśl zasady , że jak coś jest do wszystkiego , to jest do niczego ... :mrgreen:
Druga wątpliwość - to cena . Przy Osramie jej nie widzę , ale skoro "tańszy" Tridonic kosztuje 304,40 - to ja proszę o inny zestaw pytań ! Za niemal taką samą kasę to można kupić kompletną oprawę uliczną !
U mnie statecznik magnetyczny 100 W kosztowałby ~80 zł brutto + układ zapłonowy kolejne 44 złote. Sęk w tym, że o stateczniki 100 W mało kto pyta i nie trzymam ich w magazynie .
 
 
daniel9999

Dołączył: 19 Lis 2014
Posty: 6
Skąd: utułan
Wysłany: 20-11-2014, 10:37   

schab napisał/a:
Przepraszam - pomyliłem sodówkę SON-PIA z SON-I , która to jest zamiennikiem rtęciówek . Pisałem w domu, z pamięci - która jak widać jest zawodna...
Wracając do pytania: oba wskazane stateczniki elektroniczne dedykowane są do lamp metalohalogenkowych, jednak porównując prądy i napięcia pracy sody i metalohalogenków - wychodzi na to, że sodówka powinna pracować na nich normalnie ( przy większych mocach 250-400 W - parametry się rozjeżdżają o ~30% )
Jedynie moje wątpliwości budzi fakt, że statecznik Osram obsługuje moce 50 i 100 W ( z pominięciem 70 ) , a Tridonic 100/150. - W myśl zasady , że jak coś jest do wszystkiego , to jest do niczego ... :mrgreen:
Druga wątpliwość - to cena . Przy Osramie jej nie widzę , ale skoro "tańszy" Tridonic kosztuje 304,40 - to ja proszę o inny zestaw pytań ! Za niemal taką samą kasę to można kupić kompletną oprawę uliczną !
U mnie statecznik magnetyczny 100 W kosztowałby ~80 zł brutto + układ zapłonowy kolejne 44 złote. Sęk w tym, że o stateczniki 100 W mało kto pyta i nie trzymam ich w magazynie .



taki statecznik kosztuje roznie np tu 200 zl

http://www.aqua-light.pl/...tecznik-pci-150

nie potrzebna mi oprawa lampa ma sluzyc do pokrywy do wielkiego akwarium chodzi mi wlasnie o elektroniczny balast mniej sie grzeje troche ciszej pracuje no i mniejszy pobor pradu

ktos napisal mi ze ten statecznik w linku nie odpali sody bo potrzebuje do rozruchu 2A ale ja nie wiem o co mu chodzilo jestem troche zielony w tych tematach ale sporo juz sie naczytalem

magnetyczny statecznik wlasnie posiadam chcialem go zmienic na elektroniczny
 
 
schab

Pomógł: 5 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Cze 2013
Posty: 158
Skąd: Kraków
Wysłany: 20-11-2014, 12:19   

Żarówka SON PIA 100 W ma podany na stronie Philipsa prąd 1,2 A , napięcie pracy 100 V .
Z kolei na stronie Tridonica udało mi się potwierdzić napięcie na tym konkretnym stateczniku dla lamp 100 W - właśnie 100 V . Prądu nie podają .
Natomiast przez analogię : skoro mają współpracować ze statecznikiem lampy HCI-T , czy HQI-T 100 W, o prądzie pracy 1,2 A , to i ta konkretna soda powinna.
Bałbym się natomiast czego innego. Statecznik ma pracować w pobliżu akwarium, a jest to jednak elektronika, która za wilgotnością niespecjalnie przepada ...
 
 
daniel9999

Dołączył: 19 Lis 2014
Posty: 6
Skąd: utułan
Wysłany: 20-11-2014, 12:30   

schab napisał/a:
Żarówka SON PIA 100 W ma podany na stronie Philipsa prąd 1,2 A , napięcie pracy 100 V .
Z kolei na stronie Tridonica udało mi się potwierdzić napięcie na tym konkretnym stateczniku dla lamp 100 W - właśnie 100 V . Prądu nie podają .
Natomiast przez analogię : skoro mają współpracować ze statecznikiem lampy HCI-T , czy HQI-T 100 W, o prądzie pracy 1,2 A , to i ta konkretna soda powinna.
Bałbym się natomiast czego innego. Statecznik ma pracować w pobliżu akwarium, a jest to jednak elektronika, która za wilgotnością niespecjalnie przepada ...


statecznik moze byc 1,5 m od lampy takze spokojnie wilgoci nie bedzie teraz tylko moje pytanie czy na 100% ten statecznik by dzialal bo nie chce 200 zl w bloto wyrzucic albo jesli znasz jakis inny model albo moze bys dopasowal jakis statecznik do tej lampy ??

---------------------------------------------------------------

a moze moglbys porownac ten statecznik do tego

http://www.osram.pl/osram...tId=ZMP_1012253

wiem ze ten na 100% by dzialal ale kosztuje 500 zl takze troche za duzo
 
 
schab

Pomógł: 5 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Cze 2013
Posty: 158
Skąd: Kraków
Wysłany: 20-11-2014, 12:57   

Nie oczekuj, że ktoś da ci gwarancję poprawnego działania źródła z jakimś statecznikiem, skoro sam producent nie wymienia danego źródła na liście obsługiwanych.
Ten statecznik Osrama będzie działał, tylko po co ci funkcja DIM ? ( redukcja mocy o 30% )
 
 
daniel9999

Dołączył: 19 Lis 2014
Posty: 6
Skąd: utułan
Wysłany: 21-11-2014, 10:45   

schab napisał/a:
Nie oczekuj, że ktoś da ci gwarancję poprawnego działania źródła z jakimś statecznikiem, skoro sam producent nie wymienia danego źródła na liście obsługiwanych.
Ten statecznik Osrama będzie działał, tylko po co ci funkcja DIM ? ( redukcja mocy o 30% )


mi ta funkcja do niczego nie potrzebna jest tylko chodzilo mi ze ten z dim ma takie same parametry co ten osrama dlatego moje pytanie czy jest jakis zamiennik tego statecznika tanszy poprostu szukam juz od tygodnia i nic taniego do 200 nie moge znalezc
 
 
schab

Pomógł: 5 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Cze 2013
Posty: 158
Skąd: Kraków
Wysłany: 21-11-2014, 13:59   

Nie obraź się, ale napiszę tak: podziwiam twoją determinację w poszukiwaniu statecznika, a jednocześnie jej nie rozumiem!
Zabrałeś się za poszukiwania od d...y strony. Najpierw kupiłeś żarówkę, potem próbujesz do niej dobrać układ zapłonowy. Co takiego ma ta żarówka, że akurat ona musi być ?
Barwa 2000 K - żółto-pomarańczowa, o wierności oddawania kolorów poniżej 20%. Może się nie znam na akwarystyce, ale większość klientów z tej "branży" ( a kilkunastu zaopatrywałem ) - poszukiwała raczej barwy zimnej i bardzo zimnej 6500 - 10 000 K ! I to ma sens !
Jeżeli ma służyć do podświetlania roślinek ( niekoniecznie w akwarium :mrgreen: ) to lepiej od razu kupić 400-600 W - bo dla roślin od barwy światła istotniejsza jest ilość lumenów!
Że Philips deklaruje trwałość tego źródła na 36 tys. h ? Za 82 złote kupisz 3 sztuki klasycznych żarówek WLS , o żywotności 16 tys. h i jesteś do przodu :shock: , że osiąga 107 lm / W ? - żadne halo : zwykły WLS 100W osiąga 100 . Co za różnica ?
 
 
daniel9999

Dołączył: 19 Lis 2014
Posty: 6
Skąd: utułan
Wysłany: 21-11-2014, 20:01   

schab napisał/a:
Nie obraź się, ale napiszę tak: podziwiam twoją determinację w poszukiwaniu statecznika, a jednocześnie jej nie rozumiem!
Zabrałeś się za poszukiwania od d...y strony. Najpierw kupiłeś żarówkę, potem próbujesz do niej dobrać układ zapłonowy. Co takiego ma ta żarówka, że akurat ona musi być ?
Barwa 2000 K - żółto-pomarańczowa, o wierności oddawania kolorów poniżej 20%. Może się nie znam na akwarystyce, ale większość klientów z tej "branży" ( a kilkunastu zaopatrywałem ) - poszukiwała raczej barwy zimnej i bardzo zimnej 6500 - 10 000 K ! I to ma sens !
Jeżeli ma służyć do podświetlania roślinek ( niekoniecznie w akwarium :mrgreen: ) to lepiej od razu kupić 400-600 W - bo dla roślin od barwy światła istotniejsza jest ilość lumenów!
Że Philips deklaruje trwałość tego źródła na 36 tys. h ? Za 82 złote kupisz 3 sztuki klasycznych żarówek WLS , o żywotności 16 tys. h i jesteś do przodu :shock: , że osiąga 107 lm / W ? - żadne halo : zwykły WLS 100W osiąga 100 . Co za różnica ?


nie obraz sie ale chyba nie umiesz ospowiedziec na moje pytania , posiadam nie tylko samą lampe mam do tego jak chyba kazdy uklad zaplonowy kondensatror i statecznik magnetyczny mam 70 w ktorej wymienilem statecznik na elektroniczny i mam 100 w ktorej chce wymienic statecznik takze jesli sam nie umiesz odpowiedziec to wogle nie odpowiadaj bo coraz bardziej mnie to denerwuje
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group