To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum LIGHTING.PL
Forum dyskusyjne wortalu oświetleniowego LIGHTING.PL

Pozostałe - Problem ze świetlówkami

pawel033 - 03-08-2009, 20:35
Temat postu: Problem ze świetlówkami
Witam
mam taki problem:
mam kilka świetlówek w altance nad stawem. W dzień jest wszystko ok zaświecają się praktyczniie normalnie, jednak gdy nadejdzie wieczór, włączy się oświetlenie na drodze ludzie powłączają żarówki w domach to napięcie mi potrafi spadnąć poniżej 200v i o zaświeceniu świetlówek nie ma mowy, czem bywa żę migają po pół godziny zanim się zaświecą. czy gdybym dał kondensator do każdej oprawy to dało by to coś, czy trzeba kupić stateczniki elektroniczne ??? lub kupić agregat ??

żarówka rtęciowa - 04-08-2009, 06:47

Zastosuj stateczniki elektroniczne. Są odporne na wahania napięcia.
gory - 09-08-2009, 16:31

Skonsultuj się może ze swoim dostawcą energii. Coś jest chyba nie tak że w instalacji masz 200V... u mnie jest 237V a mój kolega mieszka blisko transformatora i ma 240V... u Ciebie są aż takie straty na sieci przesyłowej?
Whites86 - 09-08-2009, 20:22

u mnie jest równutkie 220V :)
gory - 09-08-2009, 22:27

UE wprowadziło jakąś normę że ma być 230V to już kilka lat temu...
żarówka rtęciowa - 10-08-2009, 06:16

Napięcie 230V z tolerancją 10%, czyli napięcia 220V i 240V są w granicach tolerancji.
gory - 10-08-2009, 09:58

Okej ale nie 200V bo to przesada. Ja bym to sprawdził bo coś jest nie tak.
pawel033 - 11-08-2009, 19:05

mam teraz problem ze statecznikiem elektronicznym:

Obsługuje on dwie świetlówki (2 x 36w)

mam tylko oprawy na pojedyńcze świetlówki i wsadziłem do niej ten statecznik, jedną lampe podłączyłem normalnie a drugą na zewnątrz oprawy.

bez względu na to która to świetlówka i do którego wyjścia podłączona to ta na zewnątrz nie świeci.

czy to może być spowodowane zbyt długimi kablami, czy musi być umocowana normalnie w oprawie.

oczywiście oprawe na dwie świetlówki kupie w najbliższym czasie.

gory - 11-08-2009, 19:11

całkiem możliwe że za długie kable... a jaką długość mają przewody?
pawel033 - 11-08-2009, 19:13

strasznie długie nie są ale mają około 4 x 70-80 cm.

Napięcie już zgłosiłem

gory - 11-08-2009, 19:25

Daj znać jakie będą rezultaty tego zgłoszenia zbyt niskiego napięcia do ZE. a sprawdź na krótszych przewodach. jeśli będzie działać to wszystko jasne... a może nie świeci z powodu zbyt niskiego napięcia...
pawel033 - 11-08-2009, 20:11

Narazie rezultat zgłoszenia jest taki że porobili coś przy stacji trafo i ogłosili brak prądu na dwa dni za tydzień
gory - 11-08-2009, 20:21

pewnie wykonali pomiary i może Ci wymienią transformator.
pawel033 - 11-08-2009, 20:29

mam nadzieje żę wymienią bo ten jest już troszku stary ( żyje 16 lat i nie pamiętam żeby był wymieniany) a ludzie zużywają coraz więcej energii a na dodatek to się trochę ludzi jeszcze dobudowało.
gory - 11-08-2009, 20:35

u mnie w bloku zmieniali trafo już kilka lat temu... ja tak jak wspominałem mam 237V.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group